Corythucha_ciliataEl tigre de plàtan (Corythucha ciliata) és una plaga forestal, d’hàbit un xuclador / defoliador. Els adults mesuren de 0,7 a 1,8 mm de longitud; són de coloració blanc-cremosa, amb un parell de taques fosques a la part central de cada ala, l’aspecte típic de ‘tigre’.

Existeixen de 3-5 generacions a l’any. L’hivern ho passen generalment com a adults. La oviposició es realitza al principi de l’estació del creixement de l’arbre, al llarg dels marges de les venes, pel revés de la fulla. Els ouets són inserits en teixit, sobresortint només el coll amb l’opercle. Les nimfes són gregàries durant els primers estadis i posteriorment es dispersen en el fullatge de la branca infestada.
Els danys són produïts per la picada i succió de saba de les fulles produïda pels estats ninfales i adults.

tigre de platanoLas fulles es despigmentan, prenent una coloració gris plom, acabant per assecar-se i caure. Al revés, s’observen petites gotes de color negre semblants a cremades degudes a la presència de la melassa que segreguen i al desenvolupament secundari sobre ella de fongs coneguts com fumaginas. L’arbre, segons Avança l’atac, tom aspecte tardor a causa de la caiguda precoç de les fulles.

La gran quantitat de plàtans d’ombra utilitzats en jardineria a les nostres ciutats, així com les cites d’aquesta plaga en altres gèneres vegetals com Broussonetia, Carya, Fraxinus, Tila, etc .; d’utilització també ornamental, obliga a considerar l’expansió d’aquest insecte com un greu problema per a parcs i jardins.
Cap al mes de juny, realitzar tractaments mitjançant injeccions al tronc amb acefato. També es poden realitzar tractaments contra les formes juvenils de C. ciliata polvoritzant la copa amb piretroides naturals.


https://es.wikipedia.org/wiki/Corythucha_ciliata
Fitxa 4 (2008), Laboratori de Navarra Borruel Olano, Marisa; Plaça Campistegui, B.

Tigre del plàtan (wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.