Fa molts anys ja vam escriure un article sobre la qualitat de la llenya dels arbres a Girona. Aquest article és una actualització de la informació.

llenya seca mixta

Introducció

A més de molts arbres als jardins i espais públics, tenim a Girona una gran massa forestal a l’abast. El bosc té un paper important a l’ecosistema de la regió, però també al nivell mundial com un òrgan per reduir la quantitat de CO₂ a l’aire. Actualment, el món aposto per la reducció de CO₂ per frenar el canvi climàtic. Aleshores, hi ha una discussió sobre l’ús de llenya. N’hi ha que diuen que sempre es pot tornar a plantar els arbres i per això es pot definir com una energia renovable. N’hi ha altres que opinen que la tala d’arbres redueix immediatament la capacitat d’absorbir CO₂ , a més, cremar llenya expulsa CO₂ i partícules, contaminant l’aire.

No obstant això, en aquest article deixem aquesta discussió de banda i ens concentrem només en la qualitat de llenya.

Tradició

Llenya afectada per la humitat

Anys enrere no existia la xarxa de carreteres i el transport que tenim avui en dia. En aquell temps la gent només feia servir els arbres al seu voltant per escalfar la casa. Tampoc no existien les calderes de llenya modernes. Sovint s’escalfaven les cases amb una llar de foc oberta. Ara, una caldera moderna ens permet fer foc en un espai tancat i amb temperatures més elevades. A més, la porta tancada no deixa saltar les espurnes a l’habitació. No obstant això, encara existeixen molts criteris d’abans en la selecció de llenya. Per exemple, hi ha propietaris que volen només alzina perquè fa molta calor. Tot i així, l’alzina crema lenta i fa que el foc és difícil de regular. Poca gent coneix la llenya de la robínia (falsa acàcia), que també produeix molta calor i més fàcil d’encendre.


Qualitat de la llenya

Llenya guardada sota coberta

D’una banda, cremar llenya no es tracta de cremar només la llenya que produeix el màxim de calor, però també de saber fer-ne servir per encendre el foc, mantenir-la encesa i regular la velocitat. Sovint és més recomanable mesclar diferents tipus de llenya de diferents mides per gestionar bé el foc. D’altra banda, el dispositiu (caldera, xemeneia, barbacoa, ..) per cremar la llenya i la combinació amb la seva mida i la seva manera d’evacuar fums també influeixen la selecció de la llenya més adequada.

La llista

Hem fet una recerca per internet i a sota us presentem la següent llista amb les característiques de la crema de la majoria dels arbres de Girona. Cal recordar que la llenya que crema més ràpid produeix menys calor en relació amb el seu pes, però pot ser excel·lent per començar a encendre un foc.

Recomanem una període d’almenys 12 mesos per deixar assecar llenya verda. No tota la llenya es pot guardar durant un temps llarg. Sovint la llenya més lleugera comença a podrir-se abans, en condicions humides. Assegureu-vos doncs que la llenya està guardada en un lloc sec i ben ventilat.

Nom catalàPes sec [kg/m3]Velocitat en cremarCalorComentaris
àlber, pollancre, trémol,
pollancs, polls o xops
440baixapocfa mala olor,
es podreix ràpidament
alzina, aglaner, aulina800baixamoltmolt bona llenya,
preferible mesclar-la
amb altra llenya lleugera
auró blanc, negre, blada690-740baixamoltbona llenya
avellaner630altamigbona per començar el foc
avet415-460altapocpoca cendra
bedoll / beços640altamig
castanyer540-590baixamigfa espurnes grosses
cirerer / cirer620baixamig
eucaliptus670altamignecessita temps per
assecar
faig710baixamolt
falsa acàcia / robínia770baixamoltbona llenya
figuera500baixapocno recomanable
freixe680-700baixamoltbona llenya
lledoner595mig
morera690baixamolt
noguera / noguer700mig/moltfa bona olor
olivera990baixamoltcrema lent, però
molta calor
om560migfa mala olor
palmera500-900no crema
pi, pi pinyer, blanc,
silvestre 
550-590altapoc
plàtan / plataner570baixamigllenya de qualitat mitjana
roure675-710baixamolt
surera / suro800baixamoltcal treure tota l’escorça
abans d’assecar-la
til·lers  / tells535baixapocmala llenya
troana del Japómig (?)mig(?)ens agradaria saber-ho
si teniu una
experiència diferent
xiprer 535altamig

Els millors arbres per fer llenya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.