Aquest any hem plantat 11 arbres carpí (Carpinus betulus) als carrers d’Olot a la província de Girona.

plantació d’ arbres carpí als carrers d’Olot, Girona

Després d’un inici molt bo, vàrem veure que els arbres recent plantats patien per l’estiu d’extrema calor i sequera. Els arbres mostraven diferents signes d’estrés a mitjans de l’estiu (les fulles es cargolaven i queien), cosa per altra banda freqüent en arbres recentment plantats.

les fulles es cargolen i es tornen marrones al juny

Els arbres joves no han tingut temps per a desenvolupar el sistema d’arrels suficientment després d’haver-se tret del camp del viver. Per aquesta raó els és difícil absorbir suficient aigua per sostindre les fulles de la copa.

les arrels primàries s’ han tallat al viver per crear un cepelló

 

Però no ha estat fins que hem vist arbres carpí en el seu hàbitat natural als boscos de l’est d’Europa que ens hem fet la següent pregunta: El carpí és adient pel paisatge Català?

Carpí a Polònia

Per a respondre a aquesta pregunta hem fet una petita recerca sobre el seu hàbitat natural i les seves preferències comparant aquests paràmetres amb la situació a Catalunya.

Distribució

El carpí és natiu del centre, est i sud d’Europa, incloent el sud d’Anglaterra. També es pot trobar a l’oest d’Àsia (font Wikipèdia).

mapa de la distribució a Europa (Wikipèdia)

El mapa ens mostra el carpí no és natiu d’Espanya, tot i que sí d’altres països propers com França i Itàlia. No obstant el (petit triangle taronja)    a Catalunya significa que ha estat introduït i naturalitzat en aquesta zona.

Hàbitat natural

El carpí prefereix créixer enn llocs ombrívols amb un sòl moderadament fèrtil i humit. Li agrada créixer en boscos de roures i fajos i sovint es troba prop dels llindars dels boscos. També és comú en zones humides properes als rius (font Wikipèdia, árboles de Europa, Margot y Roland Spohn).

La majoria dels arbres de carrer tenen moltes hores de sol a Catalunya, degut al gran angle d’elevació del sol. Durant els dies d’estiu no hi ha gaire ombra pels arbres dels carrers. La fertilitat del sòl varia molt segons les diferents zones de Catalunya, no obstant la fertilitat del sòl a la ciutat sol ser pobre. Els arbres a les ciutats no només tenen poc sòl disponible sino que aquest quasi no té capa orgànica. El nivell d’humitat del sòl a l’estiu és baix. Durant periodes de calor a Catalunya el sòl pot estar fins i tot totalment sec.

Conclusió

Així doncs en conjunt les condicions a Catalunya no semblen ser favorables pel carpí. Alguns paràmetres es poden millorar, com la fertilitat del sòl i la humitat afegint fertilitzants o instal.lant sistemes de rec. També és posssible plantar el carpí a l’ombra d’un edifici alt, pont o altres arbres alts.

Abans de plantar un carpí és recomanable millorar les condicions del sòl afegint material orgànic. Després de plantar-lo és important administrar aigua suficient fins que les arrels s’hagin desenvolupat.

Continuem monitoritzant el desenvolupament dels arbres carpí plantats a Olot i esperem que el proper any els poguem dedicar un altre post.

Quina és la vostra esperiència amb el carpí a Catalunya? Si us plau expliqueu-nos-ho escrivint un comentari.

fulles del carpí

 

El carpí a Catalunya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.