La poda de tanques és molt més fàcil que la poda d’arbres. Les tanques habitualment es poden per millorar la seva aparença; però alguns perden el seu vigor quan envelleixen i poden beneficiar-se d’ una poda radical de reducció de la seva grandària o rejoveniment. Potser la raó més comuna per podar és mantenir o reduir la seva grandària. La mida pot mantenir mitjançant el tall tradicional donant una forma geomètrica ( tanca formal ), o amb tècniques de reducció proporcionant una aparença natural ( tanca informal ).

 

seto formal seto informal
Tanca formal Tanca informal

Rejoveniment

Es pot reduir la densitat de la corona al final de l’hivern o al principi de la primavera. Primer s’ha de extreure els troncs morts i tallar un terç dels troncs principals (els de major diàmetre ) prop de terra. Després es redueix la mida dels altres troncs.

reduccion del tamano eliminar troncos principales proxima primavera
reducció de la mida Eliminar 1 /3 dels troncs principals Propera primavera

Tall tradicional

La tanca formal té habitualment una forma geomètrica, com un globus, galleda o rectangle. Es manté mitjançant un tall regular. S’ ha de fer la forma perquè  la base sigui sempre més ampla que la part superior per permetre que la llum solar arribi a les fulles més baixes. Les tanques tallades amb una base estreta solen perdre les fulles baixes per l’ombra de la part més ampla.

seto base ancha
Proveu mantenir la base de la tanca més ampla que la part més alta per prevenir la pèrdua del follage de la base.

Tècniques de reducció

Les tanques informals es mantenen mitjançant talls de reducció dels brots més llargs solament, 15- 50cm cap a l’interior de la vora externa de la tanca. Els brots més curts es mantenen intactes i formen la vora externa de la tanca, ara més petita. La vora externa de la corona sembla així més oberta i manté una aparença més suau i natural.

corte ramas arbusto
Tall les branques fins a la bifurcació i interior a la vora exterior

Comparació tall / reducció

Tall

Avantatges  Desavantatges
Aparença polida Es requereix una poda freqüent, creix sense forma ràpidament
La poda és fàcil i econòmica, no es requereix experiència És difícil reduir la mida, els arbustos es fan més grans cada any
Proporciona una aparença tradicional i formal Les parts malmeses requereixen un temps llarg de recuperació i són molt evidents
No queda bé en un jardí natural

Reducció

Avantatges Desavantatges
Es recupera ràpid dels danys , i aquests són menys aparents No queda bé en un jardí formal
Aparenta polit durant un període llarg Es necessita experiència per a la seva poda
Fàcil de reduir i de matindre la mida
Proporciona una imatge natural

Com podar arbustos / tanques

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.