Desenvolupant l’ estructura d’ un arbre fruiter

Les formes més comuns d’ arbres fruiters són (alguns arbres poden ser modelats d’ ambdues formes):

Líder central

Centre obert

 central leader  open center
Cirerer, Pomer, Perer, Pruner, Pistatxer, Noguera Nactariner, Presseguer, Perer, Pruner, Cirerer, Pistatxer, Albericoquer.
– les branques principals necessiten espaiar-se (15-20cm) al llarg del tronc per permetre que la llum del sol entri a l’interior, entre les branques. Els arbres tenen habitualment 4-8 branques principals.spreader– intenti evitar que les branques principals creixin cap amunt. Les branques horitzontals produeixen més fruit. Se les pot ajudar a créixer en la direcció correcta. – el tronc té 60-120cm i ha de tindre 3-6 branques principals. Les branques han d’ estar uns 15-20 cm separades entre elles a la seva sortida del tronc. – l’ estructura necessita ser formada en els 2-3 anys següents a la plantació. – els esqueixos del centre de l’ arbre necessiten ser trets o escurçats.

Millorar la fruita

– mantingui el centre obert tallant les branques que creixen perpendiculars a les horitzontals. Aixó manté els fruits baixos en la corona i els fruits poden rebre més llum del sol. També en facilita la floració.

– si l’ arbre no s’ ha podat desde fa temps, reparteixi la poda en més anys. Intenti fer les tallades més grans al final de l’ hivern. Mentre, escapci els nous brots que es dirigeixin cap amunt.

– els brots poden ser escapçats vàries vegades a l’ estiu per augmentar el nombre de caps de branques i facilitar-ne la floració.

– podar petites quantitats anualment, o dues vegades a l’ any farà que hi hagi menys brots que tallant molt material cada 2-3 anys.

– els arbres que han estat mantinguts en un tamany reduït poden soportar una major poda.

– aprimar la vora de la corona als llimoners millora el color dels fruits i el tamany, però redueix el número de fruits.

– alguns fruits nous que estiguin creixent es poden treure en el cas dels presseguers, pomeres, i altres fruiters per augmentar el tamany dels fruits que queden.

– fruiters descuidats i vells amb una mala estructura i que produeixen fruits massa petits o dolents poden millorar mitjançant dos mètodes:

 1. (arbres vells) escurci lleugerament les branques que creixen verticals per estimular que creixin nous brots. Llavors entreni els brotes nous en branques noves. Això es pot fer en 2 o 3 anys.
 2. (arbres madurs) redueixi severament totes les branques. Això portarà a molts brots nous que es podaran parcialment i parcialment se’ls entrenarà pera a fer una nova corona.
Com podar arbres fruiters

7 thoughts on “Com podar arbres fruiters

 • 08/04/2015 at 9:03 am
  Permalink

  Bon dia , voldria saber quin es l’epoca de l’any apropiada per a podar un xirimoller ,Gracies , un salud !

  Reply
  • 10/05/2015 at 8:56 pm
   Permalink

   Hola Juan,
   Recomanem podar la xirimoia al final de l’hivern, abans de la propera brotacio.

   Bona sort!
   Poda Girona

   Reply
   • 24/02/2022 at 7:31 pm
    Permalink

    Hola Rosamaria,
    Els millors moments són al final de l’hivern (febrer) o ben bé al mig de l’estiu (juliol).

    Reply
 • 25/12/2016 at 8:20 pm
  Permalink

  Quan s’ha de podar un nesprer?

  Reply
 • 13/01/2018 at 11:09 am
  Permalink

  Tinc un pruner al Montseny que fa molta fruita, com l’he d’abonar?
  Com es poda? Trec les branques que van endins?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.