arbre amb estrès hídric desprès de la plantació

A més de fer podes i tales d’arbres, de vegades plantem-los també. Tot i que la plantació d’un arbre sembla una tasca fàcil, en realitat no ho és. Al nostre entorn veiem sovint arbres mal plantats amb problemes d’estres o de sequera.

En aquest article volem explicar, d’una manera acientífic, les coses que s’ha de tenir en compte a l’hora de plantar un arbre.

La selecció de l’arbre

D’una banda, hi ha moltes varietats d’arbres. Òbviament cada arbre és millor adaptat al seu lloc d’origen. Això vol dir que hem de mirar alguns aspectes del origin de l’arbre, com per exemple el clima (fred-calent, humit-sec) i la terra (argila–sorra). Llavors hem de verificar si el lloc on volem plantar l’arbre ofereix aquests requeriments de l’arbre. Si no sabem quines necessitats té l’arbre, sovint ja tenim prou en buscar el mateix exemplar ben a prop de lloc on volem plantar-lo, per veure si és sa i si creix bé. No obstant això, arbres autòctons d’allà sempre seran adaptats millor que arbres d’una altra regió.

D’altra banda, ens hem de fer la pregunta; quina mida tindrà l’arbre en 20-50 anys? No té cap sentit de plantar un arbre de creixement ràpid o amb una copa ample en un espai reduït.

estudi de les mides dels arbres en 20 anys

A continuació hem de mirar si és l’època adequada per plantar-lo (sovint desembre – febrer). A l’hora de comprar l’arbre hem de verificar si és un arbre de bona qualitat (vitalitat, estructura, copa, arrels,…). Però això deixem fora de l’abast d’aquest article.

La plantació

vídeo de la plantació d’un arbre

En aquest vídeo veiem la plantació d’uns arbres en un jardí privat. Resumit, el que hem de tenir en compte és:

  • El forat és 1,5 vegades més ample que el cepelló de les arrels.El coll de les arrels queda al nivell de la terra! No més profund!
  • Necessitem almenys dos tutors per prevenir moviment del cepelló i danys a les arrels petits.
  • Tapem la superfície amb ‘mulch’ per evitar l’evaporació d’aigua i per afegir matèria orgànica.
  • No tallem cap branca. Només les que s’han fet mal durant el transport o la plantació.
  • Si volem prevenir que en el futur (20-50 anys) les arrels fan danys a la casa, o qualsevol objecte, ara és el moment de posar una barrera (rootbarrier) per prevenir-ho al futur.

Aigua, aigua i aigua

Els arbres recentment plantats necessiten sobretot molta aigua. La plantació sempre causa estres per l’arbre. A més pot ser que al viver acaben d’arrancar l’arbre de la terra i per això té el mínim d’arrels per alimentar la seva copa. En el primer any (i en llocs secs els primers dos anys) recomanem 5-10 litres un cop de la setmana per cada arbre (perímetre 14/16 cm). Però en les setmanes més caloroses a l’estiu, de vegades és necessari fer el reg dos cops de la setmana. L’arbre normalment ens comunica la seva falta d’aigua, perquè quan les seves fulles comencen a cargolar-se o simplement a penjar-se, sabem que no tenen prou aigua.

Com plantar un arbre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.